Milyen szerepet jatszik a D-vitamin az immunrendszerünben?

Kék Fehér Szív

12/14/2021
Itthon » Hírek » Milyen szerepet jatszik a D-vitamin az immunrendszerünben?

A D-vitamin szervezetünk védelmi rendszerében betöltött szerepe a Covid-19 járvány idején került előtérbe. A tudományos sajtóban számos cikk foglalkozik a D- vitaminnal kapcsolatos mechanizmusokkal, amelyek fertőzés esetén aktiválódnak. A D-vitamin szükségletünk meghatározása bonyolult, mivel az a Napunk energiájából, illetve élelmiszerek segítségével is biztosítható.

A hazai Dietetikusok Országos Szövetsége például napi 15 µg*-ban határozta meg az ajánlott táplálkozási referencia értéket, sőt az idősebbek számára ez lehet akár 20 µg/nap.

Bár a tudományos életnek erről nincs egyértelmű állásfoglalása, de úgy tűnik, hogy a vérünkben található D-vitamin mennyisége hiányt mutat a magyar lakosság körében.

Tejtermék fogyasztási szokásaink az ajánlott napi D-vitamin mennyiség mintegy 25%-át fedezik; ez az első D-vitamin beviteli forma az étrendünkben. Nem mindegy, hogy növényi olajat vagy vajat fogyasztunk, illetve mivel táplálkozunk. Meghatározó továbbá a takarmányozási technológia és az alkalmazott állati genetika. Valójában a D-vitamin szükségletünk nagy része, főleg Nyugaton, három termékkategóriából származik: zsíros halak (20-50%), tejtermékek (25%), tojás (20%). Ne felejtsen el vásárolni ezekből legközelebb.

Olvassa el a D-vitaminról készült « infografikánkat » , egy gyakorlati útmutatót, amely Alexandra Essen-nel, táplálkozási szakértővel és szafrológussal közösen készült:

Milyen szerepet jatszik a D-vitamin az immunrendszerünben=

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...