Kék-Fehér-Szív…kezdetek!

Kék Fehér Szív

08/13/2021
Itthon » Hírek » Kék-Fehér-Szív…kezdetek!

A KékFehérSzív … kezdetén!Maradjunk szerények! Ha végiglapozzuk ennek a nagy és szép kalandnak az oldalait, akkor az egy francia tenyésztő vajjal kapcsolatos gondolataival kezdődik.

Jean-Pierre PASQUET, akinek az apja, a nagyapja és a dédapja is teheneket tenyésztett, és maga is tejtermelő, régi családi hagyományokkal rendelkezett a vaj készítésében, és tevékenységére mondhatjuk azt, hogy egyfajta vajspecialista volt!

jp
pwl

A 2000-es évek elején egy mezőgazdasági mérnök barátjának, Pierre WEILL-nek rámutatott arra, hogy a tavaszi vajnak van egyfajta különleges tulajdonsága, egy íze, egy zsengesége, amelyet nem érezni a télen készített vajban, amikor legeltetés helyett takarmányozás táplálja a csordákat. Mintha a szép időben a vaj tükrözné a tehenek boldogságát, akik örülnek, hogy megtalálják legelőiket!

Nem is kellett több ahhoz, hogy a két barát olyan megoldás után kezdjen kutatni, amely egész évben megőrzi a tavaszi vaj minőségét.

Kiemelték az omega-3 szerepét, mely jelen van a fűben, a lucernában, a lenmagban, és fontos szerepet játszik a tej ízében és tápértékében, valamint a szarvasmarhák egészségében.

Pierre WEILL ezután javasolta az állati takarmányok kiegészítését lenmaggal, mezei babbal, csillagfürttel…, melyek omega-3-ban gazdagok. A tehenek és a tejtermékek mellett az egész állattenyésztésre, és az abból származó termékre (tojásokra, húsokra) jó hatással van!

Az egymást követő klinikai vizsgálatokból egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az íz érték szempontján túl az emberi egészség is profitál az omega-3 beviteléből, ami hiányzik étrendünkből.

A nagyobb jövedelmezőség elérése érdekében a mezőgazdaság előnyben részesítette az állatok takarmányozását bizonyos terményekkel (például kukorica, szójabab), ami segíti a termelékenységet, de kevésbé kiegyensúlyozott. Ennek következtében az élelmiszerek (tej, tojás, hús) tápértékének minősége romlott, túl sok lett bennük az Omega-6 zsírsav, ami az emberi egészségre negatív hatásokkal jár (szív- és érrendszeri betegségek, rák, cukorbetegség, elhízás stb.).

A két barát tehát egy jó hírrel kereste fel Dr. Bernard SCHMITT táplálkozási szakembert, aki csatlakozott hozzájuk. A Kék-Fehér-Szív szövetség, amely az élelmiszerláncot, az emberi és állati egészséget megóvó mezőgazdaságért kampányol, a 2000-es évek elején látott napvilágot 3 társelnökkel: egy agronómussal, egy tenyésztővel és egy orvossal.

Mindez egy kis darabka vajnak köszönhető!

Egyre több tenyésztő, termelő, forgalmazó, valamint orvos, tudós, kutató Franciaországban, de Belgiumban is, Svájcban, Olaszországban, Izraelben, Japánban, Magyarországon, Indonéziában, Koreában … döntött úgy, hogy elkötelezik magukat a jobb táplálkozás mellett, és a Kék-Fehér-Szív mellé állnak, amely napról napra erősebb, egységesebb, egészségesebb nemzetközi mozgalommá fejlődik!

Egyéb hírek