Kék-Fehér-Szív: a kezdetek. Maradjunk is szerények!

Kék Fehér Szív

08/13/2021
Itthon » Hírek » Kék-Fehér-Szív: a kezdetek. Maradjunk is szerények!

Ha visszatekintünk a Francia AnyaSszervezetünk (BBC) indulására, minden egy francia tenyésztő vajjal kapcsolatban tett megfigyeléséből indult.

Jean-Pierre PASQUET, egy többgenerációs állattenyésztői múlttal rendelkező családból származik, a legfőbb termékük pedig éppen a vaj volt, így nyugodtan mondhatjuk, hogy Ő egy vajspecialista.

jp
pwl

A 2000-es évek elején az agrármérnök, Pierre WEILL, mutatott rá arra, hogy a tavaszi vajban érzékelhető lágyság, természetesség a télen fejt tejből készült vajban nincs meg, amely szoros összefüggésben van a takarmányozással. Mintha a szép, napos időben a vaj a tehenek boldogságát tükrözné, azaz az állataink boldogok, hogy újra visszatérhetnek a legelőre!

A feladat így ‘adta magát’: olyan takarmányozási megoldást kellett keresni, amely egész évben visszaadja a tavaszi vaj minőségét. Kiemelt szerepet kapott az összetevők között a fűfélékben, a lucernában és a lenmagban található többszörösen telítetlen omega-3-as zsírsav, amely felelős a tej jobb ízvilágáért, beltartalmáért és jótékonyan hat a szarvasmarhák egészségére is.

Pierre WEILL kidolgozta az évszaktól független takarmányozási koncepciót, amelyben helyet kaptak az Omega-3-ban gazdag takarmánynövények mint a takarmánybab, csillagfürt vagy a lenmag. A két agrárszakember később elhatározta, hogy az  tehenek és a tejtermékek mellett az egyéb állati élelmiszerekre (húsok, tojás) vonatkozóan és kidolgozza a szükséges takarmányozási ajánlást.

A klinikai vizsgálatokból nyilvánvalóvá vált, hogy az Omega-3 zsírsavak a jobb ízvilág mellett az emberi egészségre is jótékony hatással vannak. Sajnos ezek bevitele az étrendünkből a legtöbb esetben hiányzik.

A jobb jövedelmezőség érdekében a mezőgazdaság általában előnyben részesíti az állatok takarmányozását kukorica és szójabab alapon megoldva, azonban ez számunkra kevésbé kiegyensúlyozott zsírsavprofilú élelmiszereket (tej, tojás, hús) eredményez. Az ipari takarmányozás tehát jelentős Omega-6 zsírsavtúlsúllyal bír az Omega-3 zsírsavakhoz képest és ez a megbomlott egyensúly kihatással van az egészségünkre, másként fogalmazva a civilizációs betegségek (rák, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri problémák) melegágya.  

A BBC-hez hamarosan csatlakozott egy orvos-táplálkozási szakértő, SCHMITT.Az értékalapú élelmiszerláncért, az emberi- és állati egészséget megőrző mezőgazdaságért kampányoló Bleu-Blanc-Coeur szervezet így a 2000-es évek elején látott napvilágot három társelnökkel: egy tenyésztő, egy agronómus és egy orvos lelkes összefogásának köszönhetően

Mindez egy kisadag vajnak köszönhető!

Egyre több állattenyésztő, élelmiszerelőállító, illetve orvos, táplálkozási szakértő vagy akár érdeklődő vásárló csatlakozott már a Szervezethez Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Olaszországban, Izraelben, Japánban, Indonéziában, Dél- Koreában és Magyarországon is. Mindannyian úgy döntöttek, hogy elkötelezik magukat egy jobb tápanyagsűrűségű élelmezés mellett a Bleu-Blanc-Coeur-rel karöltve.

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...