Ismered … Adél a Méh ?

Kék Fehér Szív

04/23/2021
Itthon » Hírek » Ismered … Adél a Méh ?

Adél a méhek királynője. Fejének és potrohának mérete kicsivel meghaladja rokonaiét, várható élettartama 4 év.

Nagyon sokan irigykednek rá a kaptárban, mert mozgalmas életet él: szaporodással tölti az idejét, míg a többiek rövid és monoton létüket csak fárasztó és ismétlődő munkának szentelik… és igen, rövid életről beszélhetünk, mert az átlagos várható időtartama csak 45 nap.

Amikor azonban megszülettek, semmi sem volt eleve elrendelve, sem Adél, sem társai életében. Mindannyian azonos genetikai potenciállal voltak felruházva.

De Adél jobb törődést kapott! Amikor megszületett, és még csak lárva volt, nővéreit két napig méhpempővel etették, majd gyorsan áttértek a méz alapú étrendre, viszont Adél fiatal korában, majd egész életében továbbra is méhpempőt kapott. Ez egy különleges takarmány és csak ez teszi a királynőt a többi méhtől különbözővé. Mondjhatjuk, hogy ez az étel teszi a királynőt!

Míg a méz szinte csak cukorból és vízből áll, a méhpempő fehérjéket, zsírokat, ásványi anyagokat, vitaminokat is tartalmaz, amelyek különleges szerepet játszanak. Ezek teszik a méhpempőt tápanyagokban gazdaggá. Tápanyagoknak nevezzük ezeket, és éppen ezek az értékes anyagok fogják felébreszteni a közönséges méh alvó génjeit, hogy későbbi királynővé alakítsák. Ez a kapcsolat egy gén kifejeződése, az étel minősége és a környezet gazdagsága között valódi szimbóluma az élelmiszerlánc erejének, de törékenységének is.

Ha további érdekességekre kíváncsi: Ajánljuk figyelmébe Pierre Weill A kövér bolygó című könyvét!

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...