Hogyan együnk helyesen a nyáron

Kék Fehér Szív

08/12/2022
Itthon » Hírek » Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ?

Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt nevezi a szakirodalom “thermoregulációnak”. Jó ötlet az étrend kialakítása vízben gazdag, könnyen emészthető ételek, vagy kevésbé főzött zöldségek választásával! A gyümölcsök és a zöldségek egyaránt rendelkeznek védő antioxidáns tulajdonságokkal, ezért fontos, hogy sokféle színben válasszunk közülük. A zöldségekből, tenger gyümölcseiből, halakból és fehér húsból készült könnyű ételek ugyancsak fontos táplálékaink meleg időben. A különböző gyümölcsök és a joghurtfélék pedig egyenesn felvirágoztatják bélflóránkat! Ezzel szemben a magas glikémiás indexű szénhidrátokat és a zsírokat mértékkel kell fogyasztanunk, mert hozzájárulnak a testhőmérsékletünk emelkedéséhez.

😎 Mit együnk, hogy megvédjük a bőrünket és a sejtjeinket az UV-sugarak okozta oxidatív stressztől?

Töltsük fel vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal a szervezetünket:

  • Növényi/ Állati eredtű A-vitamin: görögdinnye, sárgabarack, őszibarack, paradicsom (salátában), brokkoli, zöldbab stb. / tőkehalmáj, vaj, sajt stb…
  • C-vitamin: eper, citrusfélék, vörös színű gyümölcsök, paprika stb.
  • E-vitamin: olivaolaj, repceolaj, mandula stb..
  • Cink: kagyló, marhahús, tojás, búzacsíra, rozskenyér stb.
  • Szelén: tenger gyümölcsei, tengeri halak, nyúlhús, tojás, dió stb.

Az E-vitamin a C-vitaminnal, a szelénnel és a cinkkel együttműködve optimális antioxidáns hatást fejt ki.

🌞 Naponta fogyasszunk Omega-3 zsírsavakat, mert ezzel megvédjük a sejtjeinket a szabadgyököktől!

A nyár a saláták időszaka, amelyeket különböző növényi olajakkal lehet vitalizálni. Ezek származhatnak akár repcéből, lenmagból, camelina sativából, dióból, díszíthetjük akár chia maggal is. Ehetjük a salátákat továbbá zsíros halból készült planchával vagy Kék-Fehér-Szív húsokkal (több omega-3-at tartalmaznak, mint a hagyományos takarmányozás mellett képződött húsok).

💦 Igyunk elegendő vizet!

Másfél-két liter vizet igyunk rendszeresen naponta. Meg kell előzni a szomjúságot, mert az már a kiszáradás egyik jele lehet.
Gondoljunk szódavíz helyett a gyógyteakeverékekre (borsmenta, verbénalevél, citrushéj).
Fogyasszunk vízben gazdag gyümölcsöket és zöldésgeket mint a sárgadinnye, görögdinnye, őszibarack, uborka, paradicsom, cukkini stb.

Egyéb hírek

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...

Omega-3 zsírsavak az agysejtjeinkben a sikeres tanulás szolgálatában

Omega-3 zsírsavak az agysejtjeinkben a sikeres tanulás szolgálatában

A többszörösen telítetlen zsírsavak és különösen az omega-3-ak egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását jól bizonyítja a tudományos irodalom. Dr. Celia Mores, az idegtudományok doktora, valamint a Dietetikai és Táplálkozástudományi Iskola (EDNH) professzora összefoglalja az omega-3 zsírsavak, különösen a DHA (dokozahexaénsav) bizonyított előnyeit a kognitív teljesítményünkre.