Miért választják a Kék-Fehér-Szív csirkét?

Kék Fehér Szív

06/04/2021
Itthon » Hírek » Miért választják a Kék-Fehér-Szív csirkét?

Olvassa el Dr. Schmitt Bernard* cikkét, mely azt mutatja be, hogy miért számít minőségi élelmiszernek a Kék-Fehér-Szív csirkehús.Bemutatja a takarmányozás jelentőségét, és a Kék-Fehér-Szív megközelítés hatását az olyan sovány húsokra, mint a csirke.

A takarmány minősége meghatározza a hús minőségét és a benne található zsírsavak jellegét

Ma már bizonyított, hogy az állatokkal etetett takarmány minősége meghatározza a hús minőségét és a benne kialakuló zsírsavak jellegét. Ez is egy fontos szempont, de a fogyasztó, aki tudatosabban vásárol más szempontokat is figyelembe vesz a választása során:

– Az előállítás módja;
– Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése;
– Peszticid-, antibiotikum- és GMO-mentesség;
– Energia-és fehérje-takarékosság;

Egy olyan fenntartó és felelősségteljes mezőgazdaságot szeretne, amely egyrészt önellátóan garantálja a könnyen hozzáférhető élelmiszert, a talaj, az állatok és az emberek egészségét, miközben tisztességes jövedelmet biztosít a gazdák számára.

 A problémák összetettek

=> Táplálkozási, a közegészségügyi követelmények és a súlyos civilizációs betegségek megelőzése vonatkozásában;
=> Környezetvédelmi, a tenyésztési módszerek, és az állatjólét, melyekkel kapcsolatban az igények gyakran meghaladják a jelenleg hatályos jogszabályi keretet, valamint a termékek nyomon követhetősége az egész élelmiszerláncban.

Ezekkel a kihívássokkal küzd a Kék-Fehér-Szív szervezet több, mint 20 éve. Zászlójukra tűzték az az egyes termelési ágazatokra vonatkozó specifikációk révén:

=> Elkötelezettek az eszközök tekintetében: az egészségügyi és táplálkozási biztonság egyidejű biztosításáért a gabonamagvak és a fehérjeforrás olajos magvak megválasztásával (lásd: DIVAL-index az állati étrend növényi sokféleségének figyelemmel kísérésére), és amellett, hogy az Omega 3 technikai indexe 2,5 / kg takarmány szinten legyen a csirke élettartama alatt.
=> Elkötelezettek az eredmények tekintetében. A cél a lehető legtöbb előírás összeegyeztetése annak érdekében, hogy „magas tápértékű és környezeti minőségű”, etikusan előállított terméket kínáljanak, biztosítva a lehető legtöbb ember számára a hozzáférhetőséget és a közegészségügyi szempontok megvalósulását: omega 6 /  omega 3 arány <4; alacsony C16: 0 /  omega 3 arány, LA / ALA ** arány <5 , gazdag vitaminokban és nyomelemekben, GMO-, antibiotikum- és peszticid-maradvány mentes. Meg kell jegyezni, hogy nincs korlátozás a Kék-fehér-Szív megközelítésből és a máshonnan származó előírások összekapcsolására.

Schmitt Bernard elmagyarázza, miért válassza a Kék-Fehér-Szív csirkét ?

Schmitt Bernard, a nemzetközi Kék-Fehér-Szív társelnöke, egyben dietetikus orvos elmagyarázza, hogy egyesületünk kiemelten kezeli a tápanyagok minőségét.

A szántóföldi, de különösen a modern állattenyésztési gyakorlatok nem feltétlenül állnak összefüggésben a magas tápanyagminőség elérésével. Ezzel arra utal, hogy ezek a gyakorlatok lényegében az állatok étrendjéhez kapcsolódnak.Ezért is kell különös figyelmet fordítanunk az állatok takarmányozására, hogy megfelelhessünk az eredményekre vonatkozó kötelezettségeknek.

A csirkehús fontos része étrendünknek, és bár a csirke sovány hús, fontos lehet zsírsavtartalmának ** javítása, mivel zsírtartalma a vizsgált résztől függően nagyban változhat. CIQUAL adatbázis: Az ANSES (francia élelmiszer-, környezetvédelmi és munkahelyi egészségvédelmi ügynökség) egységének francia élelmiszer-összetételi adatbázisa 2% -tól (bőr nélküli csirkehús) és 14,5% -ig (barna csirkehús bőrrel) terjedő számokat ad meg. Ha a különböző csirkerészek zsírtartalma nem változik szignifikánsan egy 40, 81 vagy 110 napos csirke és egy Kék-Fehér-Szív csirke között ugyanabban az időszakban, a zsírsavösszetételek nagyon eltérőek lehetnek.

A csirke bármely részét is vizsgálva a Kék-Fehér-Szív csirkehús kétszer több omega 3 zsírsavat, és háromszor több ALA-t (alfa-linolénsav) tartalmaz. Ezenkívül az SFA / omega 3 arány, amely hagyományosan eléri a 15-ös értéket, kevesebb, mint 5 a Kék-Fehér-szív termelésnél, amely megfelel a közegészségügyi célnak (≤ 5). Továbbá, az LA / ALA arány, amely az egyik a legjobb táplálkozási egyensúlyi index, a hagyományos termelés 15-ös értékéhez képest a K-F-Sz csirkénél ≤ 4 (megfelel az ajánlott napi bevitelnek). Más szóval, még akkor is, ha a csirkehús alacsony zsírtartalmú, az zsírsav profil, amely a közegészségügyben sokkal meghatározóbb kritérium, mint a teljes zsírtartalom, optimálisabb, és ezáltal hatékonyan hozzájárul a tápanyagbevitel normalizálásához.


* Schmitt Bernard egy dietetikus orvos, az emberi táplálkozással foglalkozó tudományos kutatóközpont vezetője, és számos klinikai tanulmány vezető kutatója.

Egyéb hírek

Paulo, az eszkimó története

Paulo, az eszkimó története

Ez Paulo, az eszkimó története, akinek egy különös sajátossága van: kizárólag állati eredetű termékeket fogyaszt és remek formában van. Paulo...

Ismered … Adél a Méh ?

Ismered … Adél a Méh ?

Adél a méhek királynője. Fejének és potrohának mérete kicsivel meghaladja rokonaiét, várható élettartama 4 év. Nagyon sokan irigykednek rá a...