Miért választják a Kék-Fehér-Szív csirkét?

Kék Fehér Szív

06/04/2021
Itthon » Hírek » Miért választják a Kék-Fehér-Szív csirkét?

Olvassa el Dr. Schmitt Bernard* cikkét, mely azt mutatja be, hogy miért számít minőségi élelmiszernek a Kék-Fehér-Szív csirkehús.Bemutatja a takarmányozás jelentőségét, és a Kék-Fehér-Szív megközelítés hatását az olyan sovány húsokra, mint a csirke.

A takarmány minősége meghatározza a hús minőségét és a benne található zsírsavak jellegét

Ma már bizonyított, hogy az állatokkal etetett takarmány minősége meghatározza a hús minőségét és a benne kialakuló zsírsavak jellegét. Ez is egy fontos szempont, de a fogyasztó, aki tudatosabban vásárol más szempontokat is figyelembe vesz a választása során:

– Az előállítás módja;
– Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése;
– Peszticid-, antibiotikum- és GMO-mentesség;
– Energia-és fehérje-takarékosság;

Egy olyan fenntartó és felelősségteljes mezőgazdaságot szeretne, amely egyrészt önellátóan garantálja a könnyen hozzáférhető élelmiszert, a talaj, az állatok és az emberek egészségét, miközben tisztességes jövedelmet biztosít a gazdák számára.

 A problémák összetettek

=> Táplálkozási, a közegészségügyi követelmények és a súlyos civilizációs betegségek megelőzése vonatkozásában;
=> Környezetvédelmi, a tenyésztési módszerek, és az állatjólét, melyekkel kapcsolatban az igények gyakran meghaladják a jelenleg hatályos jogszabályi keretet, valamint a termékek nyomon követhetősége az egész élelmiszerláncban.

Ezekkel a kihívássokkal küzd a Kék-Fehér-Szív szervezet több, mint 20 éve. Zászlójukra tűzték az az egyes termelési ágazatokra vonatkozó specifikációk révén:

=> Elkötelezettek az eszközök tekintetében: az egészségügyi és táplálkozási biztonság egyidejű biztosításáért a gabonamagvak és a fehérjeforrás olajos magvak megválasztásával (lásd: DIVAL-index az állati étrend növényi sokféleségének figyelemmel kísérésére), és amellett, hogy az Omega 3 technikai indexe 2,5 / kg takarmány szinten legyen a csirke élettartama alatt.
=> Elkötelezettek az eredmények tekintetében. A cél a lehető legtöbb előírás összeegyeztetése annak érdekében, hogy „magas tápértékű és környezeti minőségű”, etikusan előállított terméket kínáljanak, biztosítva a lehető legtöbb ember számára a hozzáférhetőséget és a közegészségügyi szempontok megvalósulását: omega 6 /  omega 3 arány <4; alacsony C16: 0 /  omega 3 arány, LA / ALA ** arány <5 , gazdag vitaminokban és nyomelemekben, GMO-, antibiotikum- és peszticid-maradvány mentes. Meg kell jegyezni, hogy nincs korlátozás a Kék-fehér-Szív megközelítésből és a máshonnan származó előírások összekapcsolására.

Schmitt Bernard elmagyarázza, miért válassza a Kék-Fehér-Szív csirkét ?

Schmitt Bernard, a nemzetközi Kék-Fehér-Szív társelnöke, egyben dietetikus orvos elmagyarázza, hogy egyesületünk kiemelten kezeli a tápanyagok minőségét.

A szántóföldi, de különösen a modern állattenyésztési gyakorlatok nem feltétlenül állnak összefüggésben a magas tápanyagminőség elérésével. Ezzel arra utal, hogy ezek a gyakorlatok lényegében az állatok étrendjéhez kapcsolódnak.Ezért is kell különös figyelmet fordítanunk az állatok takarmányozására, hogy megfelelhessünk az eredményekre vonatkozó kötelezettségeknek.

A csirkehús fontos része étrendünknek, és bár a csirke sovány hús, fontos lehet zsírsavtartalmának ** javítása, mivel zsírtartalma a vizsgált résztől függően nagyban változhat. CIQUAL adatbázis: Az ANSES (francia élelmiszer-, környezetvédelmi és munkahelyi egészségvédelmi ügynökség) egységének francia élelmiszer-összetételi adatbázisa 2% -tól (bőr nélküli csirkehús) és 14,5% -ig (barna csirkehús bőrrel) terjedő számokat ad meg. Ha a különböző csirkerészek zsírtartalma nem változik szignifikánsan egy 40, 81 vagy 110 napos csirke és egy Kék-Fehér-Szív csirke között ugyanabban az időszakban, a zsírsavösszetételek nagyon eltérőek lehetnek.

A csirke bármely részét is vizsgálva a Kék-Fehér-Szív csirkehús kétszer több omega 3 zsírsavat, és háromszor több ALA-t (alfa-linolénsav) tartalmaz. Ezenkívül az SFA / omega 3 arány, amely hagyományosan eléri a 15-ös értéket, kevesebb, mint 5 a Kék-Fehér-szív termelésnél, amely megfelel a közegészségügyi célnak (≤ 5). Továbbá, az LA / ALA arány, amely az egyik a legjobb táplálkozási egyensúlyi index, a hagyományos termelés 15-ös értékéhez képest a K-F-Sz csirkénél ≤ 4 (megfelel az ajánlott napi bevitelnek). Más szóval, még akkor is, ha a csirkehús alacsony zsírtartalmú, az zsírsav profil, amely a közegészségügyben sokkal meghatározóbb kritérium, mint a teljes zsírtartalom, optimálisabb, és ezáltal hatékonyan hozzájárul a tápanyagbevitel normalizálásához.


* Schmitt Bernard egy dietetikus orvos, az emberi táplálkozással foglalkozó tudományos kutatóközpont vezetője, és számos klinikai tanulmány vezető kutatója.

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...