Egy zárt körforgás

Kék Fehér Szív

02/01/2022
Itthon » Hírek » Egy zárt körforgás

Missziónk

A Kék-Fehér-Szív Egyesület hisz abban, hogy szoros kapcsolat van az élő termőtalaj, a benne termesztett növények, az állatok és az emberek egészsége között. Egy élő körforgást képviselnek, amelyért az ember felelősséggel tartozik. Úgy érezzük, hogy a nagyüzemi mezőgazdasági módszerek és az ipari előállítású élelmiszer termékek veszítenek ebből az élő körforgásból származó természetes erőből, és ha nem az egység tudatában gondoskodunk róluk, akkor a táplálékaink nem nyújtanak számunkra annyit, amennyit nyújthatnának. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a 21. század táplálkozási és környezeti kihívásait. Szükségünk van a megfelelő mennyiségű élelmiszerre, de a minőségről sem feledkezhetünk meg. Ezért olyan megközelítést építettünk ki, amely integrálja e kérdések minden nézőpontját, a biokémiától az életciklus-elemzésekig.

Tapasztalataink

Az egészséges táplálkozás és az élelmiszervásárlás is bonyolulttá vált a világban. Választani kell a GMO-mentes élelmiszerek, az antibiotikum-mentes húsból származó élelmiszerek, a magas tápértékű-, kiegyensúlyozott összetételű élelmiszerek vagy a környezetbarát élelmiszerek között. De hogyan válasszunk az eltérő ajánlatok sokaságából? Nem lehet olyan élelmiszereket találni, amelyek minden elvárásnak a lehető legpontosabban megfelelnek? Azokban az időkben, amikor az élelmiszeripar az ajánlatok és a kínálat szegmentálására összpontosít, hiszünk abban, hogy lehet másként is!

A termőföld, az állatok és az ember egészsége összekapcsolódik. Ezt az Egy Egészség megközelítésnek hívjuk.

Ezt a különleges természeti kapcsolatrendszert vizsgálva, elhivatott emberekből álló nemzetközi kutatócsoportok segítségével, laboratóriumi eszközöket alkalmazva, naponta új és új felfedezéseket teszünk. Az eredményeinket több mint húsz éve szakmai publikációk formájában közzétesszük. Eredeti nyelven olvashatják őket számos tudományos folyóiratban, vagy a honlapunkon magyar nyelvű cikkek formájában.

Az Egy Egészség megközelítés egyik legfontosabb mérőszáma élelmiszereink Omega-3/Omega-6 telítetlen zsírsavainak aránya.

Mindkét összetevőre szüksége van szervezetünknek, de nem mindegy, hogy milyen arányban vannak jelen. Számos orvostani kutatás szól az élettanilag kedvező hatású omega-3/omega-6 zsírsavak arányáról (The omega-6/omega-3 fatty acid ratio: health implication (OCL 2010 ; 17(5) : 267–275) Artemis P. Simopoulos), amelyet 4:1-hez tartanak ideálisnak. A Kék Fehér Szív termékek az élettanilag kedvező hatású omega-3/omega-6 arány jelentőségét több mint húsz éve hirdetik a világban, amelyet az Egyesület saját kutatási eredményeivel támaszt alá.

E legfontosabb mérőszámnak a megvalósulását, minden termék esetében természetes módon, a tradicionális tudást alapul véve valósítjuk meg. Nem utólagos kezelésekkel, adalékanyagok felhasználásával oldjuk meg, hanem a természet eredendő szükségleteit figyelembe véve a termőtalajról való gondoskodással, a megfelelő állati takarmányozással.

Tevékenységünk alapfeladatait négy fő pillér köré csoportosíthatjuk. Erről szól a most következő leírás.

1.Termőtalajaink egészsége és a környezeti hatások

Kapcsolat áll fenn a mezőgazdasági tömegtermelés és a monokultúrák létrejötte között. A jelenlegi takarmányozási modellben az omega-6-ban gazdag- (például szója, kukorica, napraforgó) általában monokultúrában termesztett növények túlzott felhasználását látjuk. A monokultúrák elszegényítik a talajainkat. A polikultúrás földművelés a természeti egyensúlyi körforgás fenntartása érdekében kedvezőbb hatású. Szántóföldjeinket diverzifikálhatjuk omega 3-ban gazdag növényekkel, friss füvekkel, lucernával, lennel, hasonlóképpen az állati takarmányozásba is vissza kell vezetnünk a változatosságot, olyan módszertannal, ami lehetővé teszi a mai kornak megfelelő mennyiségi előállítást, mindamellett, hogy biztosítja a tradicionális gyakorlatokból származó, az emberi fogyasztásnak megfelelő tápértéket. A diverzifikált növénytermesztés hozzájárul a talajélet javulásához a hosszabbított vetésforgóhoz, a szervesanyag (műtrágya) ráfordítási igények csökkentéséhez, valamint javul a takarmányaink, ezen keresztül az élelmiszereink karbonlábnyoma. Hogy hogyan? Hamarosan tájékoztatjuk róla.

2. Jószágaink egészsége

Ma a legtöbb haszonállatunkat igen egyoldalú módon, kevés fajta takarmánynövénnyel etetik. Kukorica-búza-szójadara, ezek a főbb összetevők, amelyek rendszeresen megtalálhatóak a receptúrákban.

A Kék-Fehér-Szív szemlélet középpontjában olyan étrend-kiegészítést javasolunk, amely a legjobban igazodik az állatok szükségleteihez (értékes tápanyagokat tartalmaz), ezáltal hozzájárul az állatok egészségéhez. Ezt bizonyítja számos tanulmány, amelyben részt vettünk.

Elkötelezettségünk, hogy diverzifikáljuk és kiegyensúlyozzuk az állatok étrendjét több hüvelyes, táplálkozási szempontból gazdag magvakkal (kiegyensúlyozottabb omega 3/omega 6 zsírsav aránnyal, antioxidáns- és vitamin tartalommal), mint a fű, len, lucerna, csillagfürt, takarmányborsóvagy lóbab. A diverzifikált takarmányozás lehetővé teszi az állatok természetes immunitásának és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességének javítását, amihez közvetlenül kapcsolódó előny a gyógyszerek és antibiotikumok használatának csökkentése a nevelési időszak során.

3. Saját egészségünk

„Az ételed legyen a gyógymódod és a gyógymódod legyen az ételed ” – mondta Hippokratész, az ókor görög orvosa (Kr. e. V. század). A Kék-Fehér-Szívnél erre az idézetre gyakran hivatkozunk, és azon dolgozunk, hogy fenntartható mezőgazdaságot építsünk (amely megfelel a 21. század legnagyobb táplálkozási kihívásainak), valamint hogy bemutassuk a jó minőségű és tápértékű élelmiszerek fontosságát egészségünk megőrzésében.

Az úgynevezett „civilizációs betegségek” sajnos jelen vannak társadalmunkban: az elhízás, a rák, a cukorbetegség, a depresszió, a szív- és érrendszeri vagy a neurodegeneratív betegségek. Ezek kialakulása összefüggésbe hozható a táplálékaink tápanyag-sűrűségével: az omega-3 telítetlen zsírsavak-,  antioxidánsok vagy a vitaminok hiányával.

Egy felelősségteljes mezőgazdaságért dolgozó Kék-Fehér-Szív szervezet alapvető célja az olyan termelési- és takarmányozási gyakorlatok népszerűsítése, amelyek pozitívan befolyásolják az értéklánc során a tányérunkon található élelmiszerek sokféleségét, egyensúlyát és ezúton támogatják az egészségünket.

4. Gazdasági körforgás

A Kék-Fehér-Szív egy kezdeményezés, amely arra hivatott, hogy egy fenntartható hazai mezőgazdaság érdekében újrateremti a kapcsolatot a gazdálkodók és a vásárlók közöttegészségesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb élelmiszerek előállítása érdekében. A kapcsolat célja az átláthatóság, a bizalom és az értékteremtés feltételeinek biztosítása.

A Kék-Fehér-Szív egy 100%-ban magyar, minőségi szemlélet a “termőföldtől a villáig”, amely támogatja és értékeli a termelők és az érintettek munkáját a jobb termelési gyakorlatok alkalmazása érdekében.

A helyes táplálkozás nem kell, hogy egy szűk csoport kiváltsága legyen, ezért a Kék-Fehér-Szív az értéklánc fejlesztésén dolgozik azzal a céllal, hogy a többletköltségek elosztása a szereplők között megvalósuljon.

2018 óta az Auchan kereskedelmi lánccal karöltve együtt küzdünk a minőségi élelmiszerek megalkotásán. Együttműködésünknek köszönhetően olyan termékek születnek, amelyek egyszerre tisztelik a környezetvédelmi és állatjóléti szempontokat valamint támogatják az egészséges és változatos táplálkozást*.

Arra hívunk mindenkit, termelőket, élelmiszeripari gyártókat, vásárlókat, mezőgazdasági- és egészségügyi szakembereket, hogy csatlakozzanak hozzánk.

Most, hogy ezt tudod… mit fogsz enni?

*jelen cikkben említett termékek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozást.

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...