Baromfitermékek: Nem minden tojás egyforma!

Kék Fehér Szív

04/15/2021
Itthon » Hírek » Baromfitermékek: Nem minden tojás egyforma!

A baromfitermékek étrendünk fontos részei. A tojás és a csirkehús a világ fehérjebevitelének nagy részét teszi ki. De tudta-e, hogy a baromfitakarmány minősége erősen meghatározza a tojásaikban és húsukban megtalálható tápanyagok minőségét? Például bizonyos zsírok mennyiségének eltérése akár négyszeres is lehet, attól függően, hogy az állat milyen takarmányt kapott.

Mit egyenek a baromfik?

A tyúkoknak változatos és kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, amely mind zsírsavakat (különösen Omega 6 és Omega 3), mind fehérjéket tartalmaz.

A szója különlegessége, hogy sok fehérjét és növényi olajat egyaránt tartalmaz: ez egy olaj-fehérje növény, amivel „két legyet üthetünk egy csapásra”, ahogy mondani szokták. A probléma az, hogy az állati takarmányokban használt szója nagy részét az amerikai kontinensről importálják, legtöbbször intenzív, GMO technológiával termesztik, és hozzájárul az erdőirtásokhoz is. A kukoricát is gyakran használják tojótyúkok és csirkék etetésére, de ennek a tápértéke meglehetősen alacsony (kevesebb, mint 10% fehérje, kevés Omega 6 zsírsav, és nincs Omega 3). A baromfitakarmányokban megtalálható  a búza is, amely energiaforrásként biztosítja a szükséges szénhidrátokat, valamint kalciumot is (különösen a tojótyúkok számára, hogy szép, egészséges legyen a tojáshéj).

A hagyományos takarmányok alapján nagyjából elmondható, hogy a termelt tojások jó minőségű fehérjéket, valamint számottevő ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, de mi a helyzet a zsírsavösszetétellel?

Változatos zsírsavösszetétel

A tojás körülbelül 10%-a zsír, függetlenül az alkalmazott termelési módszertől. A relatív zsírsavösszetétel, például a gyulladáscsökkentő  hatású Omega 3 aránya azonban a takarmánytól függően nagyban ingadozik.

A Kék-Fehér-Szív megközelítés fő célja a takarmányok sokféleségének és minőségének javítása, hogy tányérjainkra kerülő étellel az egészséges tápanyagbevitel megvalósulhasson. Ezért szemes terményeket, természetes forrású omega 3-at és helyi fehérjeforrásokat  építenek be az etetőkbe kerülő  takarmányba. A tyúkok esetében egy lenmagfajtát (amelyet a magas Omega 3 tartalma miatt használnak), a repcét, valamint a szója részleges pótlásaként borsó és takarmánybab keverékét alkalmazzák. Az importált szója felhasználását 2022-től a Kék-Fehér-Szív előírások teljes mértékben tiltják.

Ha egy tyúk Omega 3-ban gazdag takarmányt kap (amit a növényekben, alfa-linolénsavnak, vagy ALA-nak hívnak), akkor az lehetővé teszi egy olyan másik Omega 3 (DHA) szintézisét a húsában és tojásában, ami fontos az agy, a szem, az idegek és a test megfelelő működéséhez.

Különböző termelési módszerekből származó csirkehúsok zsírsav- és Omega 3 összetétele (2011)

Különböző termelési módszerekből származó csirkehúsok zsírsav- és Omega 3 összetétele (2011)

A Kék-Fehér-Szív csirke és tyúk a sokféle változatos és kiegyensúlyozott zsírsavtartalmú étrendnek köszönhetően nemcsak a magas tápértékű tojást és húst biztosít, hanem a szokásos termelési módszerekhez képest jobbkedvezőbb szén-dioxid-lábnyomot hagy maga után mal is rendelkezik (a CO2-kibocsátás 18-kal csökken % a Kék-Fehér-Szív tojástermelésben és 23%-kal a Kék-Fehér-Szív csirkehús előállításakor).

Valószínűleg mindezek miatt ma is igaz a régi breton közmondás: ezért is mondja egy régi breton közmondás: „Dre he beg e tovz a yar” („A csőre szerint tojik a tyúk”)

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...