A KLÍMA- és az EGÉSZSÉGÜNK védelme szívügye a Kék-Fehér-Szív (Bleu-Blanc-Coeur) Szervezetnek és ezt a WWF – GREENPEACE egy közös tanulmányában is igazolta

Kék Fehér Szív

09/13/2022
Itthon » Hírek » A KLÍMA- és az EGÉSZSÉGÜNK védelme szívügye a Kék-Fehér-Szív (Bleu-Blanc-Coeur) Szervezetnek és ezt a WWF – GREENPEACE egy közös tanulmányában is igazolta

A Greenpeace, a WWF Franciaország és a Társadalmi Hatástanulmányi Iroda, a „LE BASIC”, egy tanulmányában olyan módszertant dolgozott ki, amely segítségével meghatározta a fenntartható minőségi élelmiszer kritériumait szociális-, gazdasági- és környezeti faktorok segítségével.A Kék-Fehér-Szív (KFS) törekvéseit az EMBERI EGÉSZSÉGRE és az ÉGHAJLATUNKRA a fenti tanulmány, az« Értekezés a fenntartható élelmiszeriparról», kiemelten elismeri és azt számos egyéb kritérium alapján is relevánsnak tarja. Átfogóan vizsgál a tanulmány a fent bemutatott faktorok alapján tizenöt francia minőségi védjegyet, közöttük a Kék-Fehér-Szívet, amelynek ismertsége az élelmiszeriparban rohamosan növekszik.

A fenntarthatósági háló tudományos alapon tizennégy fő társadalmi kérdés érintésével született.

A tanulmány szponzorainak nyilvános célja a következő volt:

  • létrehozni egy döntőbíróságot az élelmiszerszektor szereplőinek bevonásával (Catering, Feldolgozók, Kiskereskedők, Tenyésztők stb.)
  • Objektív módszert felállítani a fenntarthatóság méréséhez, hogy ezek mentén össze lehessen hasonlítani a különböző mezőgazdasági megközelítéseket.
  • Az állami támogatások bizonyos részét a megközelítések társadalmi hatásaihoz rendeljék.

A Kék-Fehér-Szív eredményeinek bemutatása

A KFS-megközelítést mind a szarvasmarhák (hús vagy tej hasznosításúak) , mind a monogasztrikusok (broiler, tojó, sertés) esetében vizsgálták. A lenti Kék-Fehér-Szív hatás-diagramja megmutatja a KFS-modell hatékonyságát két fő kérdésben: az emberi egészség és az éghajlatváltozás kapcsán. Meg kell jegyezni, hogy a KFS-modell lehetséges hatása a fenntartható fejlődés tizennégy dimenziója közül tizenháromra vonatkozik, így egy átfogó megközelítésként aposztrofálták. A Kék-Fehér-Szív a transzverzális- és ökoszisztéma-modelljén keresztül a biológiai sokféleség, az állatjólét, az érdekelt felek méltányos díjazása, a társadalmi kohézió, az élelmezésbiztonság stb.kihívásaival is foglalkozik.

Forrás (francia nyelven): https://lebasic.com/wp-content/uploads/2021/06/BASIC_Fiche-Bleu-Blanc-Coeur-1.pdf

Mit mondjunk az eredményeinkről?

A Kék-Fehér-Szív megközelítés egy egészséges mezőgazdasági modell, amely kiemelten foglalkozik a talaj-, az állataink- és az emberek egészségével. A tanulmány rávilágít olyan tudományosan közzétett és mérésekkel is bizonyított hatásokra, amelyekkel számolnunk kell. A hatások mind keresztfunkcionálisak és megfelelnek a Kék-Fehér-Szív környezetvédelmi-, társadalmi- és gazdasági kötelezettségvállalásainak.

Kiemelik az együttes  fejlődési megközelítésünket és a „folyamatos fejlesztési terv” filozófiáját, amelyet 20 éve alkalmazunk és továbbra is követni fogunk.

Kollektív megközelítésünk, egyedi kormányzásunk és társadalom-szervezési modellünk mind hozzájárultak a kapott eredményekhez. A Kék-Fehér-Szív tehát garantálja a tartós minőség érdekében a folyamatos termékellenőrzést és a termékek hozzáférhetőségét a különböző értékesítési pontokon.
Ma például a Bleu-Blanc-Cœur megközelítés Franciaországban a termelés 15%-át képviseli és körülbelül 20 országba már tudták a sikeres modellt exportálni.

A minőség folyamatos fejlesztése és a BBC-termékek elérhetővé tétele mind az értékesítési pontok számát, mind az elfogadható fogyasztói árukat tekintve fontos érvek a Szervezetünk mellett.

A Kék-Fehér-Szív folytatni kívánja a haladási tervét, javítani annak hatásait és része lesz a tanulmány támogatóival közösen egy mezőgazdasági modell felépítésének.

Mindezt támogatás nélkül, pragmatikus meggyőződéssel, erővel és bátorsággal értük el. Büszkék vagyunk az elért eredményeinkre és őszintén reméljük, hogy a gazdaság- és a termelés szereplői, a politikai döntéshozók a munkájuk és a stratégiaalkotás során keresik majd a kapcsolatot az alapelveinkkel.

« Bízunk benne, hogy a Kék-Fehér-Szív az egyik világméretű megoldás lesz a fenntartható és egészséges mezőgazdaság szolgálatában.»

« Hiszünk abban, hogy a kiskereskedelemtől a vendéglátó szektorig, bármilyen típusú étteremben elérhető ételeket tudunk ajánlani.»

Egyéb hírek

Hogyan együnk helyesen a nyáron

Hogyan együnk helyesen a nyáron

🌡️ Mit csináljunk kánikulában ? Hőségben a táplálkozásunk a vízfogyasztásunkkal együtt segíti a szervezetünk homeosztázisának fenntartását; ezt...

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív nem csak egy logo! 

A Kék-Fehér-Szív választ kíván adni a fogyasztóknak az őket foglalkoztató kérdésekre. Manapság annak ellenére, hogy a helyes étkezést illetően...

Omega-3 zsírsavak az agysejtjeinkben a sikeres tanulás szolgálatában

Omega-3 zsírsavak az agysejtjeinkben a sikeres tanulás szolgálatában

A többszörösen telítetlen zsírsavak és különösen az omega-3-ak egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását jól bizonyítja a tudományos irodalom. Dr. Celia Mores, az idegtudományok doktora, valamint a Dietetikai és Táplálkozástudományi Iskola (EDNH) professzora összefoglalja az omega-3 zsírsavak, különösen a DHA (dokozahexaénsav) bizonyított előnyeit a kognitív teljesítményünkre.